Wat te doen bij een overlijden?

Als uw overleden dierbare net is overleden, bijvoorbeeld thuis, neem dan eerst even de tijd om dit even rustig te verwerken. Dat is iets wat ik zelfs adviseer. Voor zover mogelijk dan! Het is altijd hectisch, pijnlijk en een emotioneel moment en het kan zijn dat er van alles op u af komt. Maar het is niet nodig om mij binnen een paar minuten te bellen. Een uur later mag ook bijvoorbeeld.
U kunt pas bellen naar mij als er geschouwd is door een arts. Of door een gemeentelijk lijkschouwer. Ik heb namelijk een verklaring van overlijden nodig. Dit gaat over een deel a en een deel b die de arts afgeeft! Deze arts die stelt de dood vast. Bij kleine kinderen is er sprake van een dubbele schouwing. In een verzorgingshuis wordt er echter in de nacht niet geschouwd.
Wanneer u daar klaar voor bent belt u dan gerust met mij. Ik sta u rustig te woord en help u hier doorheen! Het gaat goedkomen. U mag mij 7 dagen per week bellen en 24 uur per dag. Op nummer 06 254 299 04. Ik doe mijn best om z.s.m. naar u toe te komen. Dat is logisch dat u daar behoefte aan zult hebben. Ik tracht binnen 1 uur tot 1,5 uur bij u te zijn in mijn eigen werkgebied. Overlijd iemand in de nacht en wordt de overledene gebracht naar het mortuarium van een ziekenhuis dan kom ik de volgende ochtend bij u langs. Ik zal u dat allemaal rustig uitleggen en u bijstaan.
Probeert u rustig te blijven, ik leg u alvast uit wat u na het bellen van mij kan doen!

Ik ben uw rustpunt, we hebben alle tijd, maar op de dag van de uitvaart hanteer ik strakke planning! Dingen regelen dat hoeft niet in één keer!

Veel mensen denken dat ze meteen moeten bellen dat is niet zo! Neem heel even uw tijd! Blijf even in het moment en bel mij als u daar aan toe bent...
U heeft de arts laten schouwen, daarna gebeld met Geraldina van Wijk Uitvaartzorg. Dan is het nu zaak om de papieren te zoeken en klaar te leggen van de uitvaartverzekering. Probeert u als het lukt dit vast te doen.
Ik heb van u nodig een verklaring van overlijden en de papieren of informatie van de uitvaartverzekering. Weet u het niet exact dan help ik u zsm met bellend op te vragen met wat uw verzekerde bedrag is. Het kan zijn dat u niet verzekerd bent.
Daarnaast heb ik het BSN nummer nodig van de overledene. En ook een donorcodicil als dat er is. Soms kan een overlijden bijgeschreven worden in een trouwboekje, stel u wilt dat, dan het boekje ook klaarleggen aub.
Wat u ook kunt doen is de wensen van de overledene er bij pakken, soms is er sprake van een wensenboekje. Mocht u een voorgesprek gehad hebben met mij dan zijn vaak de wensen al bekend. We kunnen dan nagaan of er dingen verandert zijn.
U kunt ook vast kleding klaarleggen waarvan u graag zou willen dat de overledene het aan zou krijgen, conform zijn of haar wens. En denkt u vast na over waar er opgebaard mag worden, misschien thuis of in een opbaarhuis? Dit zijn een beetje de eerste stappen die gedaan worden.
Als u mij belt dan schakel ik professionals in voor evt. overbrengen van de overledene, het koelen en de laatste verzorging. Ik werk met Correct Monnereau die u hierbij komen helpen. Indien u dat wenselijk vindt kunt u meehelpen met de laatste verzorging. Ik stem dat met hun af.
Dan neem ik het over en bespreken we tijdens een regel gesprek wat er gedaan mag worden. We hebben de tijd!
Indien het mogelijk is, bel uw familie of naasten en zorg dat u samen bent! Voor u zelf als steun maar het is ook fijn als we een regelgesprek hebben en iedereen er bij is die daar bij zal zijn.
Adressen klaarleggen is ook altijd een goed idee! Dan weet u exact naar wie u een rouwkaart kunt sturen.
Dit zijn allemaal dingen die u kunt doen als u wacht op collega´s van RSN of van mijn komst.

Belangrijk
Een overledene mag niet verplaatst worden of verzorgd zolang de lijkschouw niet heeft plaats gevonden.
Als het overlijden verwacht werd en in de avond of nacht plaats vindt, is het in veel instellingen gebruikelijk dat tot de volgende ochtend gewacht wordt met het schouwen van de overledene.
In een Hospice zou u nog wel eens kunnen aangeven dat u niet wilt wachten en dat de arts eerder komt. Dat is vastgesteld in de handreiking (niet) natuurlijke dood.
Wanneer iemand in een verzorgingshuis of een verpleegtehuis overlijdt dan krijgt de instelling nog 13 dagen de kosten van de kamer vergoed. Dat is vastgelegd in de wet Langdurige zorg. Nabestaanden hebben dan de eerste zeven dagen de tijd om de kamer leeg te maken. U mag uw overledene dan op die kamer laten opbaren en daar mag de instelling geen extra geld voor vragen.
De lijkschouw moet in beginsel worden verricht door de behandelend arts. Maar om dit te verrichten hoeft de arts de patiënt niet bij leven te hebben behandeld.
Na de uitvaart

Uitvaartleiders zijn er niet om uw administratie te regelen na het overlijden. Toch voorzie ik u heel graag van de nodige tips.
Ook na het overlijden komt er van alles op u af. Denkt u aan het opzeggen van een kamer of een huis. Anders betaald u de huur extra door.
Neem ook contact op met de bank. Soms moet de rekening gesloten worden of een gezamenlijke rekening moet worden aangepast.
Te denken valt ook aan het stopzeten van automatische incasso's.
Ik kom ongeveer 2 weken na de uitvaart wederom met u in contact en dan geef ik u een stuk nazorg. Daarbij kan ik mogelijkheden doorgeven voor eventuele rouwverwerking.
Ik heb ook diverse boeken die ondersteuning bieden tijden het rouwproces. Ook organiseert mijn uitvaartonderneming meerdere activiteiten als een stukje na verzorging. Dat hoort u bij uw nagesprek.